Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Telefon  (87) 427 03 36

   sklepwegorzewo.pl

Dlaczego warto jeść kasze?

Wiele wyśmienitych dań tradycyjnej kuchni polskiej opiera się na kaszy. To bardzo ważne, aby posiłek był smaczny, ale oprócz walorów smakowych, liczy się też to, aby był zdrowy i odżywczy. Cennym źródłem witamin i składników mineralnych jest kasza. Wyjaśniamy, dlaczego warto ją włączyć do diety.

Dobroczynne właściwości kasz

Trzeba pamiętać o tym, że kasza i inne produkty zbożowe stanowią podstawę piramidy żywieniowej. Każdego dnia dorosły człowiek powinien zjadać sześć porcji produktów zbożowych. Obecnie panuje moda na jedzenie kaszy i dzieje się tak nie bez powodu. Kasza jest smaczna, pasuje do wielu potraw, a do tego jest sycąca. Zawiera dużą ilość błonnika, dzięki czemu zapobiega zaparciom, pomaga w walce z nadwagą, hemoroidami i zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworu jelita grubego. Im grubsza kasza, tym więcej błonnika się w niej znajduje. Reguluje procesy trawienne i ma niski indeks glikemiczny. Jest polecana szczególnie osobom, które dbają o linię lub chorują na cukrzycę. Jedzenie kaszy zapobiega pojawieniu się kamicy żółciowej i obniża poziom złego cholesterolu. Kasze są doskonałym źródłem żelaza, cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B. To sprawia, że zapobiegają łamaniu się włosów i paznokci, a także poprawiają zdolność koncentracji. Co więcej, poprawiają wygląd skóry, pomagają w problemach z bezsennością, rozdrażnieniem i łagodzą dokuczliwe skurcze mięśni. Kasza jest produktem naturalnym, nieprzetworzonym. Można ją długo przechowywać bez zastosowania substancji konserwujących. Mimo tylu zalet kasza jest niedroga. Łatwo ją przygotować do spożycia - wystarczy ją wsypać do gotującej się wody. Czas gotowania zależny jest od rodzaju kaszy. Zwykle jest to od 15 do 25 minut. Aby nie przywarła do dna garnka, należy ją co jakiś czas mieszać. Warto wiedzieć, że kasze są mniej kaloryczne, a zarazem bardziej odżywcze niż na przykład ryż. Czy każdy rodzaj kaszy jest tak samo zdrowy? Najwięcej aminokwasów egzogennych dostarcza niepalona kasza gryczana. Mogą ją również spożywać osoby, które mają uczulenie na gluten.