Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Telefon  (87) 427 03 36

   sklepwegorzewo.pl

Blog

ryby w puszkach

Jakie zalety mają ryby w puszkach?

Ryby to doskonałe źródło białka i kwasów tłuszczowych Omega 3. Jednak większość osób nie może sobie pozwolić na regularne spożywanie ich w świeżej formie. Rozwiązaniem mogą okazać się konserwy rybne w puszkach. Jednak, czy one również są zdrowe?

Czytaj więcej

jogurty

Jaki wpływ na zdrowie mają jogurty?

Na sklepowych półkach i w hurtowniach spożywczych można znaleźć wiele rodzajów jogurtów. Greckie, islandzkie, kremowe, gęste, smakowe i naturalne… dla wielu osób są to produkty, które stanowią jeden z filarów ich codziennej diety. Jakie właściwości zdrowotne mają jogurty i dlaczego warto je jeść?

Czytaj więcej

różny nabiał na stole

Jak wybierać pełnowartościowy nabiał?

Badania nad wpływem nabiału na organizm ludzki prowadzone są od lat. Mleko i jego przetwory – takie jak sery, jogurty, maślanki i kefiry – odgrywają ogromną rolę w diecie wielu osób, a zawarty w nich wapń jest niezbędny przy budowie kości i zębów. Jak w dużej ilości różnych produktów nabiałowych wybrać te pełnowartościowe?

Czytaj więcej

produkty mleczne

Dlaczego warto jeść produkty mleczne?

Od tego jak, ile i co jemy, zależy utrzymanie naszego ciała w dobrej kondycji psychofizycznej i zdrowiu. Nie od dziś wiadomo, że jedne produkty żywnościowe są dla naszego ciała lepiej i szybciej przyswajalne, drugie mniej, a jeszcze inne potrzebują sporej ilości enzymów, by wydobyć z nich to, co dla naszego ciała będzie niezbędne. A jak wygląda kwestia produktów mlecznych? Czy można i należy je jeść?

Czytaj więcej

produkty zbożowe

Jakie produkty zbożowe można jeść podczas diety?

Produkty zbożowe stanowią jedną z podstaw jeśli chodzi o zdrową dietę, co najlepiej pokazuje Piramida żywienia. Pewne produkty są jednak zalecane bardziej, inne zaś mniej. Co więc warto włączyć do swojego jadłospisu na co dzień, aby być zdrowym, a często także doprowadzić do spadku masy ciała? Serdecznie zachęcamy do lektury.

Czytaj więcej

gotowanie ryżu

Jak należy gotować ryż?

Stanowi doskonały dodatek do wielu dań z mięsem czy warzywami. Można go również jeść na słodko. Ryż, bo o nim mowa, wykorzystywany jest w kuchni niemal na całym świecie. Jednak w każdym wypadku najważniejsze jest to, aby był odpowiednio ugotowany. Wyjaśniamy, jak krok po kroku ugotować ryż.

Czytaj więcej

kasze

Dlaczego warto jeść kasze?

Wiele wyśmienitych dań tradycyjnej kuchni polskiej opiera się na kaszy. To bardzo ważne, aby posiłek był smaczny, ale oprócz walorów smakowych, liczy się też to, aby był zdrowy i odżywczy. Cennym źródłem witamin i składników mineralnych jest kasza. Wyjaśniamy, dlaczego warto ją włączyć do diety.

Czytaj więcej

sklep

Kto może zaopatrywać się w hurtowniach spożywczych?

Hurtownia to miejsce, gdzie zazwyczaj zaopatrują się sklepy. Różni się ona od sklepu spożywczego. Zamówienia mogą być składane w większej ilości, a ceny są niższe. Choć nie zawsze tak jest. Każda hurtownia działa na innych zasadach. Wpływ na to ma branża, lokalizacja, asortyment, dostępne formy zamówień oraz ilość sprzedawanego towaru. Czy każdy może zaopatrywać się w hurtowni?

Czytaj więcej

makaron

Jak produkuje się makarony?

Makaron to jeden z najlepszych dodatków do dań lub wręcz ich główny składnik, używany w kuchniach na całym świecie. W jaki sposób przebiega jego produkcja oraz jakie jej etapy są absolutnie kluczowe, aby był on smaczny i bezpieczny do spożycia?

Czytaj więcej

ugotowany makaron

Jak prawidłowo gotować makaron?

Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego, niż ugotowanie makaronu. Tymczasem zamiast sprężystego tagliatelle, spaghetti, fusili czy penne wychodzi rozgotowana, mało apetyczna konsystencja? Sprawdź w naszym wpisie, jak prawidłowo gotować makarony, aby móc cieszyć się włoskimi daniami.

Czytaj więcej