Dlaczego warto jeść produkty mleczne?
Od tego jak, ile i co jemy, zależy utrzymanie naszego ciała w dobrej kondycji psychofizycznej i zdrowiu. Nie od dziś wiadomo, że jedne produkty żywnościowe są dla naszego ciała lepiej i szybciej przyswajalne, drugie mniej, a jeszcze inne potrzebują sporej ilości enzymów, by wydobyć z nich to, co dla naszego ciała będzie niezbędne. A jak wygląda kwestia produktów mlecznych? Czy można i należy je jeść?
Dlaczego sięgamy po produkty mleczne?
Utarło się w myśleniu wieku osób, że produkty mleczne powinny być składnikiem diety dzieci, gdyż dzięki zawartemu w nich wapniowi ich układ kostny rozwija się prawidłowo.
Warto w tym miejscu dodać — że produkty mleczne to nie tylko mleko i jogurt. Do tej kategorii produktów zaliczyć można:
- serki kanapkowe naturalne i z dodatkami,
- mleka pasteryzowane UHT,
- masła i margaryny,
- jogurty naturalne i owocowe,
- maślanki, kefiry i inne napoje mleczne,
- ser żółty w kawałku lub w plasterkach.
Dodatkowo zalicza się tu również jajka, choć te, wyrobem mlecznym „z definicji” nie są. Są one ważnym element wielu kuchennych przepisów, a przede wszystkim cennym źródłem białka, składników mineralnych, witaminy A, D, B2, B12, a przyjmowane w odpowiednich ilościach sprzyjają ogólnej witalności organizmu. Ważne by były pozyskiwane z wysokiej jakości mleka, miały prosty skład z udziałem żywych kultur bakterii. W ten sposób dodatkowo przyczynią się do poprawy procesów trawienia, utrzymania w dobrej kondycji jelit, jako głównego źródła naszej odporności.
Czy trzeba jeść produkty mleczne, będąc osobą dorosłą?
Człowiek do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje na różnym etapie swojego życia zmiennych ilości białka i wapnia. Dlatego zalecane spożycie produktów mlecznych uzależnione jest od stanu zdrowia człowieka, jego wieku, naturalnych predyspozycji organizmu do trawienia tej grupy żywnościowej. Spożywanie nabiału według IŻŻ jest niezbędne w ograniczonej ilości. Zaleca się pić maksymalnie dwie szklanki mleka, kefiru lub jogurtu naturalnego dziennie.